Smo v najhladnejšem delu leta. Ob hladnih jutrih se radi pogrejemo ob topli skodelici. Tokrat imamo v ponudbi za vas še posebno novost, s katero se boste lahko pogreli tudi ob poznem popoldnevu ali večeru. To je kaskara – čaj iz ovojev kavnih plodov, je nežnega sadnega okusa in je drugačen od okusa kave, za poživitev sicer vsebuje tudi kofein, vendar manj kot ga ima skodelica kave.

Kaskara je napitek, ki ni ravno pogost; danes velja za eksotiko, ki jo ponujajo nekateri specializirani ponudniki kav, a ga je še vedno dokaj težko najti. Osnova zanj je pripravljena iz zunanjega ovoja kavnih češenj. Ovoj češenj ločijo s kavnih zrn takoj po obiranju in ga posušijo na soncu. In ime kaskara izvira iz španske besede “cascara”, ki poimenuje ta rdeči zunanji ovoj.

Kaskara ni niti kava niti zeliščni čaj, ni iz kavnih zrn niti listov kavovca, morda bi bil lahko še najbližje sadnim čajem. Kaskaro označuje nežen sadni okus z notami vrtnice, hibiskusa, rdečega ribeza, manga ali celo tobaka. Kavni čaj vsebuje kofein, a precej manj kot kava – najmočneje pripravljen čaj vsebuje okoli 110 mg/l kofeina, v kavi pa ga je med 400 in 800 mg/l.

Zanimiva je tudi dolga zgodovina napitka, saj so kavni čaj pili že v starem Jemnu, od koder kava izvira. Dodajali so mu tudi malce ingverja in cimeta. In ščepec cimeta ter ingverja se k čaju odlično podata – preizkušeno. Novost uvajamo pozimi, ko je sezona pitja čajev na vrhuncu, je pa kavni čaj lahko naš celoletni spremljevalec ... o čemer vas bomo gotovo še spomnili tudi v poletnem času.

Na naši spletni strani najdete tudi preprosto recepturo za pripravo okusnega kavnega čaja v domači kuhinji.

Nakup kavnega čaja >>