Praženje je največja sprememba, ki jo kavno zrno doživi na poti od kavnega nasada do skodelice. V naši pražarni se zavedamo, da je kakovostno praženje hrbtenica našega delovanja.

Praženje poteka pod skrbnim nadzorom glavnega pražarja Omarja, ki je tudi solastnik in soustanovitelj pražarne Escobar. On je tisti, ki natančno ve, kako dobiti najboljše iz posameznega kavnega zrna - idealno razmerje med okusi in aromami - saj to počne dan za dnem, leto za letom...

 

Še preden kave po dolgi poti pridejo do pražarne, je v vsako zrno vloženo veliko dela, zato se naš pražar zaveda pomembne naloge, da je kavo potrebno spražiti tako, da blesti in nato v skodelici pokaže svoj pravi jaz. Uravnoteženost arom in okusov čokolade, citrusov, mandeljnov, lešnikov,... Potenciali okusov se pokažejo že pri prvem poku, ki se zgodi med praženjem. Potem pa je potrebno pazljivo počakati, da kava dobi še pravo mero teksture in sladkobe, ter nato kavo pravočasno spustiti iz bobna aparata za praženje, da se ne praži predolgo in da ne pridejo na površje grenkobe ali nezaželeni okusi.

 

PROFIL PRAŽENJA

Za vsako kavo naš pražar izbere profil praženja, ki ga nato ponavlja znova in znova, vendar praženje nikoli ni postopek, ki ga lahko brezglavo ponovi. Profil praženja je odvisen od porekla in načina procesiranja kav, ne obstaja univerzalna formula, zato je potrebno praženje vzorcev večkrat ponoviti, da pražar lahko določi optimalni profil praženja. Prav tako je potrebno čas praženja prilagoditi različnim vremenskim in temperaturnim vplivom iz okolice.

V naši pražarni smo zagovorniki enotnega praženja za vse načine priprave kave. Verjamemo, da vsako kavo pražimo tako, da blesti in pokaže svoj pravi jaz, ne glede na to, s katero vašo najljubšo metodo si kavo pripravite.

 

VEDNO SVEŽE PRAŽENO

V pražarni Escobar kavo dnevno pražimo v majhnih količinah v skladu s povpraševanjem, saj verjamemo, da je tak pristop najboljši, da se ohranijo polne arome, okus in kakovost praženih kavnih zrn. Pražene kave nikoli ne skladiščimo, zato je kava za vsako vaše naročilo pražena in pakirana sproti. V najkrajšem možnem času jo preko dostavne službe pošljemo na vaš naslov. Po predhodnem naročilu in dogovoru je možno kavo prevzeti tudi v pražarni.

 

IZBOR KAV

ESCOBAR pražarna vrhunskih kav je doma na Vrhniki. Je prva mikropražarna v Sloveniji, kjer smo začeli pražiti vrhunske kave iz segmenta specialnih kav (Specialty Coffees). Poleg stalnih hišnih mešanic Escobar, Skodelica kave in Kapučino, imamo v naši ponudbi tudi izbrane, visoko kakovostne kave z različnih koncev sveta (Single Origin Coffees), ki jih dobavljamo glede na sezono dozorevanja. Izbor kav iz naše ponudbe, ki se nenehno spreminja in dopolnjuje, delamo na podlagi detajlov, ki so pomemben del celote. Izbor kav poteka preko strogega protokola okušanja, v našo ponudbo uvrstimo le najboljše kave. Najpomembnejša sta zagotovo aroma in okus, zato vedno znova okušamo in smo radovedni. Predvsem se nam naježi koža, ko odkrijemo zanimive okuse kav z mikro kmetij (Micro Lots), ki jih v naši spletni trgovini najdete med kavami s poreklom in imajo oznako Direct trade.

Ker kave uvažamo predvsem z manjših farm, predstavimo tudi kavne nasade, kjer so kave dozorele in pridelovalce, ki kavo pridelujejo. Sodelujemo z ljudmi, ki jim lahko zaupamo in na ta način nadzorujemo kakovost naših surovin in se trudimo, da imajo kave iz pražarne Escobar, kar se da možno kratko pot od pridelovalca do končnega kupca. Kot pri vseh kmetijskih pridelkih sta tudi pri kavi pomembna sezonskost in svežina, ki vplivata na kakovost kave v skodelici.

 

NAJBOLJŠA JE SVEŽE PRAŽENA KAVA

Najboljša je seveda sveže pražena kava, ki ob pravilnem pakiranju in shranjevanju ohrani polno aromo in okus tudi mesec dni po praženju oziroma pri nekaterih kavah je zaradi njihovih naravnih značilnosti polnost okusa še daljša. Za nasvet lahko vedno vprašate v naši pražarni.

Velja tudi pravilo, da mora kava po praženju počivati, saj se prvih 48 iz pražene kave izloča ogljikov dioksid CO2, ki zelo sveže praženi kavi doda malce grenak priokus, čemur se želimo izogniti. Priporočamo, da s pripravo kave počakate vsaj štiri dni po praženju, za espresso pripravo pa še več, 8 do 10 dni. Kavo vedno kupite v zrnju, zmeljite le količino, ki jo potrebujete za pripravo, ostalo pa hranite v embalaži, tako da kava ni izpostavljena vplivom iz okolice (kisik in svetloba).

 

Več informacij kako poteka praženje kave v naši pražarni si preberite na escobar.si/praženje.