Product was successfully added to your shopping cart.
0izdelkov

Vaša košarica je prazna

Burundi MASHA

Hiter pregled

Visoke nadmorske višine prispevajo k dobri teksturi in čistemu okusu, v katerem prevladujejo citrusi in kavne kisline, ki so prijetno uravnotežene.

Zaloga: Na zalogi

3,50 €

* potrebna polja

3,50 €

Opis izdelka

 Izvor: pralna postaja Masha, regija Kayanza / Afrika, Burundi
 Sorte: Red Burbon, Burbon
 Nadmorska višina: 1700 metrov
 Okus in aroma: med, citrusi, tangerine

 

O kavi in kavnih nasadih

Burundi je dežela z dolgo tradicijo pridelave kave. Visoke nadmorske višine, številni vulkanski vrhovi z vulkansko prstjo ter obilne padavine nudijo zelo dobre pogoje za vzgojo zelo kakovostnih in eksotičnih kav. V Burundiju ni velikih kavnih plantaž, kava se goji na manjših družinskih kmetijah, kmetje pa svoje pridelke pripeljejo do najbližje predelovalne oziroma pralne postaje (washing station).

Ena izmed teh postaj je tudi Masha, po kateri je kava iz okoliškega območja dobila ime. Nahaja se v regiji Kayanza na severu Burundija, blizu meje z Ruando. Zgrajena je bila leta 1989. Vsa kava je pridelana na družinskih posestvih, ki imajo v lasti povprečno 300 kavovcev. Kakovci rastejo na zelo rodovitni vulkanski zemlji, padavine pa dosežejo do 1300 mm letno.

Pridelovalci sveže obrano kavo navadno še vedno dostavljajo peš ali na kolesih. Na pralni postaji pridelek ločijo glede na izvor (kmetijo) in glede na datum obiranja. Preden gre v nadaljno obdelavo morajo kmetje namreč dobiti zeleno luč vodje obrata. Na ta način se zagotavlja kakovost in sledjivost.  Kavne češnje nato namočijo v bazenih ter ročno odstranijo defekte, sledi odstranjevanje zunanjih ovojev, fermentacija in sušenje na afriških posteljah.

Kava Burundi Masha je pridobila tudi naziv Skodelica odličnosti na nacionalni ravni (Cup of Excellence National Winner). V skladu s protokolom okušanja Mednarodnega kavnega združenja (SCA) dosega 84 točk.

Povezava na recepture za pripravo.

Podobni izdelki

Comodo SSL