Product was successfully added to your shopping cart.
0izdelkov

Vaša košarica je prazna

Previous

Burundi MASHA

Previous

Kolumbija RIO MAGDALENA

Honduras CAPUCAS

Hiter pregled

Mikro lot kave Omarja Rodrigueza, ki je srce in duša kooperative Capucas v Hondurasu. V kavi se prepletajo okusi tangerine, jabolka in karamele

Zaloga: Na zalogi

3,90 €

* potrebna polja

3,90 €

Opis izdelka

 Izvor: kooperativa Capucas, regija Copan / Srednja Amerika, Honduras
 Sorte: Bourbon & Typica, Catuai, Caturra
 Nadmorska višina: 1600 metrov
 Okus in aroma: tangerine, jabolko, karamela
  Certifikati: Organic, Rainforest Alliance

 

O kavi in o kooperativi

Stalno odkrivanje novih kavnih okusov in spoznavanje ljudi, ki so vpeti v pridelavo, je tisto, kar nas male pražarje, ki smo le drobec globalnega kavnega posla, loči od velikih industrijskih proizvajalcev in preprodajalcev. V celotno verigo od zrna do skodelice so močno vpeti tudi medosebni odnosi, ki presegajo strog posloven odnos. Tokrat smo v našo pražarno dobili mikro lot Omarja Rodrigueza, ki je srce in duša kooperative Capucas v Hondurasu. Kooperativo smo prvič obiskali v aprilu 2016.

Zgodovina pridelave kave sicer sega že v leto 1885, ko je prve kavovce na tem območju zasadil Atanacio Rodolfo Romero, pradedek Omarja Rodrigueza. Kavo in tobak so najprej gojili zgolj za lastne potrebe. 75 let kasneje je njegov vnuk, oče Omarja Rodrigueza, družinski kavni nasad razširil, pridobil je tudi novo znanje ter tako pridelavo kave dvignil na profesionalni nivo. S pridelavo kave se je začelo preživljati vedno več družin v okolici. Leta 1999 je Omar Rodriguez, pravnuk  Atanacia Rodolfa Romera, ustanovil kooperativo Capucas, katere namen je povezati male pridelovalce ter na ta način dvigniti kakovost pridelave in odličnost pridelka. Kooperativa pomaga uresničevati in financirati razvojne projekte ter promovirati skupno blagovno znamko Capucas na trgu kave. Obenem pa tudi dvigovati kakovost življenja in izobraževati lokalno skupnost.

V skoraj desetletju delovanja je kooperativa dobila že skoraj 700 članov, ki sodelujejo pri udejanjanju njene vizije. »Še vedno imamo veliko potenciala, da izboljšamo naše delo« pravi ustanovitelj in predsednik Omar Rodriguez. »Prav to, da smo majhni in povezani, je naša garancija, da lahko svoje delo opravimo vedno boljše ter na ta način zagotovimo odličen produkt.«

Mikro lot Omarja Rodrigeza raste na 1.600 metrih nadmorske višine. Kavovci rastejo v senci višjih dreves, svoj kavni nasad pa je Omar Rodriguez popestril tudi z drugim rastjem, z veseljem omeni limonsko travo, iz katere kuhajo odličen čaj. Vsa kava je ročno obrana, vsak lot pa skrbno označen. V skladu s protokolom okušanja mednarodnega kavnega združenja (SCA) dosega 85 točk. Vedno več pridelovalcev kooperative Capucas uporablja medeni način procesiranja, tudi ta mikro lot je bil procesiran na medeni način, kar poudari sadne note v kavi.

Kava je pridelana brez uporabe umetnih gnojil in ima podeljena certifikata Organic product in Rainforest Alliance.

Oglejte si video z našega obiska kooperative Capucas.

Povezava na recepture za pripravo.

Podobni izdelki

Comodo SSL